Monday, 12 March 2012

CPR cardiopulmonary resuscitation

B.L.S.
stand for BASIC LIFE SUPPORT
in other name is cardiopulmonary resuscitation CPR
mwehehe..

haiii..haii.. Assalammualaikum kamu..kamu..kamu dan kamu..(yela kamu yg tgah bace ni)
ceyyytt..haha.. 
sorry morry lah dah lama tak update belog..hahha 
(memang kau retiss dibah)
hahahaha..
actually fyi aku busy gila. gila punya busy.. ''(--,)

harini agak2 entry aku menarik.. (kot) o_O
Semalam and hari ni aku belajar CPR.. =)
dah tahu kan CPR tuh ape kan?

CPR ade banyak jenis babe.. adult , children dan infant (<1y/o)
hmm.. choking (tercekik) pon kne buat CPR..
best woah belajar.. but benda ni tinggi responsibility die..wuuu..

cium2 patung.. hahaha.. heaven agaknye patung tuh..tapi ade la cover plastik n ruang udara..
hahaha.. pastu kne count 
"and one and two and three and four...bla3 sampai and 30"
pastu kene blow (comolot) patung tuh.. bhahahaha

pastu kene buat 5kali cycle benda diatas.. -_-"
pastu kne kira breathing "thousand one thousand two thousand three..sampai thousand five" 
(thousand four ilang tah kemana) 
lol! xp

nak tgok cara2 die.. acer nengok pix kat bawah ni..hehehe

inilah cara dia.. patut ade 'S' S tu untuk shout for help 999

ni chest compression utk infant ;)

    
ni plak bag via mask ; ni kene ade 2 orang yg buat..mwehehe.. kalau sorang..kite kne pump je..xpayah chest compression

ni pulak caratangan untuk chest compression


hehehe..ni aku tunjuk sedikit sebanyak ah.. aku belajar yang ini lah.. ;)
kalau tak de breath kite kene bagi blow
kalau takde pulse (utk infant) kene buat chest compression
hehehhee...

and fyi kebanyakan adult collapse sebab cardiac arrest
and kanak2 sebab choking..

dah,,habis cerita.. nak kongsi2 ilmu Allah yang tak terkira luasnye.. 
Aku ni tak cukup lagi menuntut ilmu ALLAH ni..

hemm.. harap-harap info ni menarik n bagi korang pengetahuan sikit2.. =)
okie dukie.. 
chiawww..assalammualaikum!!
 

No comments:

Post a Comment